This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Klasyka w kuchni - beszamel

  • 2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki masła ekstra Łaciate 83%
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Masło ekstra Łaciate wkładamy do rondelka. Rozpuszczamy na małym ogniu. Wsypujemy mąkę na roztopione masło - energicznie mieszamy trzepaczką, aż składniki połączą się. Pilnujemy żeby produkty nie zaczęły się smażyć. Gdy powstanie jednolita masa,wlewamy część mleka Łaciate. Cały czas podgrzewamy składniki na małym ogniu i energicznie mieszamy. Małymi porcjami dolewamy resztę mleka Łaciate. Pamiętajmy, że cały czas trzeba mieszać sos, który będzie gęstniał. Musi osiągnąć aksamitną, gładką konsystencję - bez grudek. Gdy sos będzie przypominał konsystencją gęstą śmietanę doprawiamy go solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Beszamel znakomicie sprawdza się w zapiekankach oraz jako baza innych gorących sosów do warzyw i mięsa.