This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Lizaki pralinowe

  • 25 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • drobno posiekane orzechy laskowe (ok. 100 g)
  • 30 g masła Łaciatego
  • czekolada biała, lub gorzka na polewę
  • dowolna posypka

 

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze sobą. Zagotować śmietankę, zmieszać ją z czekoladą, dodać masło i posiekane orzechy. Wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Zastygniętą masę podzielić na kawałki, uformować z nich kulki i wbić patyczki. Lizaki włożyć jeszcze na godzinę. Po tym czasie rozpuścić dowolną czekoladę na polewę i chwilę poczekać aż wystygnie. Lizaki zamoczyć w czekoladzie, obsypać posypką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gotowe!