This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami



 

 

 

Porcja dla dwóch osób

Faszerowane pieczarki portobello:
    • 2 filety z piersi z kurczaka
    • 100 ml śmietanki Łaciate UHT 18%
    • 2 pieczarki portobello

Do smaku: Sól morska, Chilli pieprz cayenne, Rozmaryn suszony

Risotto:
  • 2 małe szalotki
  • 40 g masła ekstra Łaciate
  • ½ szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
  • 100 ml białego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duża łyżka serka śmietankowego naturalnego Łaciate
  • 20 g parmezanu
  • świeży szczypiorek i bazylia do dekoracji
  • Do smaku: sól morska, pieprz czarny, tymianek

 

 

 

 

 

 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do miski, dodajemy śmietankę Łaciate 18%, dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i rozmarynem, ponownie blendujemy. Pieczarki portobello lekko solimy i faszerujemy powstałą masą. Pieczemy na blasze z piekarnika (można przykryć je folią aluminiową) przez 10−15 minut w temperaturze 180˚C.

Szalotki siekamy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła ekstra Łaciate. Dodajemy ryż i całość podsmażamy przez około 2 minuty. Wlewamy białe wino, a po chwili stopniowo także bulion (aż ryż będzie miękki). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy serek śmietankowy Łaciaty, starty parmezan i łyżkę masła ekstra Łaciate. Dokładnie mieszamy.

Na talerze wykładamy risotto i faszerowane pieczarki portobello. Dekorujemy tartym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i świeżą bazylią.