Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami
|
||
Porcja dla dwóch osób Faszerowane pieczarki portobello:
Do smaku: Sól morska, Chilli pieprz cayenne, Rozmaryn suszony Risotto:
|
||
|
||
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do miski, dodajemy śmietankę Łaciate 18%, dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i rozmarynem, ponownie blendujemy. Pieczarki portobello lekko solimy i faszerujemy powstałą masą. Pieczemy na blasze z piekarnika (można przykryć je folią aluminiową) przez 10−15 minut w temperaturze 180˚C. Szalotki siekamy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła ekstra Łaciate. Dodajemy ryż i całość podsmażamy przez około 2 minuty. Wlewamy białe wino, a po chwili stopniowo także bulion (aż ryż będzie miękki). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy serek śmietankowy Łaciaty, starty parmezan i łyżkę masła ekstra Łaciate. Dokładnie mieszamy. Na talerze wykładamy risotto i faszerowane pieczarki portobello. Dekorujemy tartym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i świeżą bazylią.
|