This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Hamburger z indyka i cieciorki

 

 

  • 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 2,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki cieciorki3
  • 3 łyżki śmietany 18% Łaciatej
  • duża łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 2 ciabatty
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie serka meksykańskiego Łaciatego
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 Konserwowe ogórki delikatesowe
  • 2 plastry sera gouda
  • Do smaku: Przyprawa do indyka, Sól morska

 

 

 

 


Do miski wkładamy mięso mielone z indyka, dodajemy musztardę sarepską, cieciorkę, śmietanę, suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów, doprawiamy przyprawą do indyka. Zanurzamy ręce w wodzie i wyrabiamy masę z mięsa i cieciorki.

Rozgrzewamy patelnię. Przekrawamy ciabatty, wybieramy trochę środka i podpiekamy na patelni. Wykładamy ciabatty z patelni, wlewamy olej i rozgrzewamy.

Z mięsa i cieciorki formujemy okrągłe, płaskie kształty i smażymy z dwóch stron.

Ciabatty smarujemy serkiem meksykańskim.

Usmażone burgery przekładamy na ręcznik papierowy.

Na oleju po burgerach dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Smażymy krótko (do momentu ścięcia szpinaku).

Cebulę i pomidora kroimy w talarki. Na dolne części ciabatty nakładamy szpinak, kolejno przykrywamy burgerem z indyka i cieciorki, kolejno nakładamy po 2 plastry pomidora i po plastrze cebuli. Ogórki kroimy w paski i nakładamy na cebulę, przykrywamy plastrem sera, całość przykrywamy połową ciabatty.