GOUDA 3kg
![]() |
|||||||
Klasyczne żółte sery, typu szwajcarskiego lub holenderskiego, zawierają m.in. wapń, sód i witaminę A – a ponadto znakomicie smakują, samodzielnie i jako dodatek do wielu dań. |
|||||||
Kod kreskowy |
2700040... |
||||||
Opakowanie jednostkowe: |
3 kg |
||||||
Opakowanie zbiorcze: | 4 | ||||||
Ilość na palecie: |
160 |
||||||
Ilość warstw: | 8 | ||||||
Ilość op. zb. na palecie: |
35 |
||||||
Ilość op. zb. na warstwie: |
5 |
||||||
Termin przydatności: |
3 m-ce |
Klasyczne, twarde sery podpuszczkowe, znane w Polsce ogólnie jako „żółty ser”, występują w ponad 4 tysiącach odmian, z których w naszym kraju produkuje się ok. 90. Do produkcji 1 kg sera (np. typu gouda) potrzeba od 7 do 9 litrów mleka, nic więc dziwnego, że ser taki jest bogatym źródłem skoncentrowanego wapnia, białka i witaminy A. Ser żółty we współczesnej kuchni pełni wiele ról – od dodatku do kanapek w plasterkach, poprzez zapiekanki, aż po wymyślne potrawy, w których stanowi bazę lub nadaje smak i teksturę. Może również stanowić samodzielne danie – podany z winogronami i orzechami lub w ramach tzw. deski serów. |
|